miercuri, 20 februarie 2013

Dependenţa de zahăr este aceeaşi cu dependenţa de droguri


Potrivit unui studiu publicat de „US National Library of Medicine - National Institutes of Health”, zahărul produce dependenţă. Întrebarea pe care au lansat-o cercetătorii şi asupra căreia au aplicat un studiu dezvoltat a fost „Consumul regulat de zahăr poate conduce la o formă naturală de dependenţă”?

Potrivit autorilor, Nicole M. Avena, Pedro Rada, şi Bartley G. Hoebe, zahărul conţine o substanţă care eliberează în corp dopamină şi opioide. Dopamina, odată ajunsă în organism, are o acţiune de creştere a forţei de contracţie a inimii, iar opioidele sunt analgezice foarte puternice pentru dureri grave.

Simptomele care apar după consumul acestor două substanţe sunt corelate cu modificările neurochimice care apar la nivelul creierului. Rezultatul este unul simplu: creierul percepe totul drept „dependenţă”, fiind vorba despre exact aceleaşi simptome ca şi în cazul consumului de droguri.

De ce suntem dependenţi de zahăr?

Dependenţa, în general, se concentrează mai mult pe consumul de droguri cum ar fi morfina, cocaina, nicotina şi alcoolul. Cu toate acestea, s-a descoperit că există o varietate de „vicii” care creează o dependenţă similară cu cea drogurilor. Jocurile de noroc, sexul dar şi unele produse alimentare.
Termenul de „dependenţă” implică dependenţa psihologică, şi astfel aflăm că de fapt este o problemă mentală sau cognitivă, nu doar o boală fizică.
O caracteristică specifică a dependenţei de droguri este capacitatea ei de a provoca creşteri repetate şi intermitente a dopaminei. Prin urmare, oamenii care nu sunt dependenţi de droguri nu au de unde să cunoască aceste simptome. Însă cei care suferă sau au suferit de dependenţă cunosc cel mai bine aceste stări.
Sentimentul este unic şi perceput diferit de fiecare individ în parte, însă toţi îl privesc şi îl percep ca fiind indispensabil vieţii şi foarte plăcut.

De ce ne este poftă de dulciuri?

Cercetătorii americani au definit pofta de dulciuri ca fiind o etapă a dependenţei. Pofta de dulce apare atunci când încerci din răsputeri să nu mai consumi zahăr. Deci, după o perioadă de abstinenţă, pofta de dulciuri creşte considerabil.
Această poftă are deseori referire la motivaţia extremă, deci suntem pe drumul cel bun dacă am ajuns aici.
Pentru că cercetătorii americani au specificat că dependenţa de zahăr este o problemă neuronală, ea poate fi combătută cu uşurinţă. Prin voinţă!
Nu există tratament sau pastile, ci doar terapie psihologică. Dacă nu ai suficientă voinţă şi nu eşti destul de motivat să renunţi singur, atunci poţi apela la serviciile unui psiholog.

De ce trebuie să renunţăm la excesul de zahăr?

Nu de nebuni, clar. Dacă nu aveau niciun efect negativ, dulciurile nu ar mai fi fost atât de blamate. Însă, cercetătorii americani au demonstrat că există comportamente similare între consumatorii de droguri şi cei de zahăr.
Oamenii care au fost supuşi studiului au descris simptomele pe care le-au trăit atunci când au fost privaţi de zahăr. Au descris, de asemenea, pofta de mâncare, în special pentru carbohidraţi, ciocolată şi zahăr, care au dus în cele din urmă la un consum abuziv al acestor alimente.
Consumul excesiv de zahăr este considerat o boală, ceea ce duce la aplicarea unui tratament „din popor”. Când simţi că nu mai poţi, îţi oferi singur o auto-medicaţie cu alimente dulci. Toate acestea nu fac decât să ducă la obezitate şi tulburări grave de alimentaţie, care nu mai pot fi reparate.

Care este concluzia cercetătorilor?

Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că oamenii au o dorinţă inerentă de a se hrăni pentru a supravieţui. Cu toate acestea, oamenii sunt totuşi împinşi de propriile simţuri să facă excese.
Din nefericire, aceste excese duc la obezitate, bulimie, şi mai ales la dependenţe nesănătoase pentru alimentele gustoase, alimente care interferează cu bunăstarea.
Creșterea obezității, corelată cu apariția unor descoperiri științifice de simptome asemănătoare între abuzul de droguri și alimente gustoase, a dat credibilitate la acestei idei.
Dovezi descoperite sprijină teoria că, în anumite circumstanțe, consumul regulat de zahăr poate duce la schimbări de comportament dar şi schimbări neurochimice  care seamănă cu efectele unei substanțe stupefiante.

Sursa foto: via




Un comentariu:

Părerea ta contează !