joi, 31 ianuarie 2013

Cele mai bune lucruri pe care le-am învăţat de la viaţă


În general sunt de părere că oamenii îşi creează singuri soarta şi norocul. Sunt uncii responsabili de acţiunile şi deciziile lor. Am învăţat, pe parcursul a mai multor ani, că nu tot ceea ce pare simplu chiar este simplu. Partea bună este că poţi face toate lucrurile din viaţa ta să fie simple.

Am învăţat de asemenea că oamenii fac multe greşeli, şi nu neapărat din prostie, ci culmea, din dorinţa de a se perfecţiona. Mulţumesc celor care au făcut parte din viaţa mea sau care încă mai fac, şi de la care am învăţat atâtea lucruri minunate.

1.    Nu încerca să copiezi personalitatea cuiva
Să apreciezi pe cineva pentru ceea ce este nu e un lucru rău. Să îţi placă de cineva care este foarte glumeţ nu este de asemenea un lucru rău. Însă dacă tu eşti paşnic, cuminţel şi la locul lui, nu numai că e absurd să copiezi personalitatea unui voinic, însă devii de-a dreptul penibil. Cum ar fi să apari într-o seară făcând mişto’ de o persoană pe care ai obişnuit-o atât de mult cu calmitatea ta?
Nici invers nu e bine. Dacă eşti glumeţ de fel, nu este ok să stai la masă şi să adopţi un comportament tăcut. Fii tu însuţi şi bucură-te de calităţile tale unice!

2.    Nu-ţi dori să pari ceea ce nu eşti
Ştiu că e plăcut ca uneori să mai exagerăm un pic, să visăm la cai verzi pe pereţi şi să ne lăudăm cu lucruri de care nu avem habar. Mulţumeşte-te cu ce ai şi aspiră la lucruri măreţe, însă nu uita niciodată cine eşti. O persoană va aprecia mult mai mult sinceritatea ta decât aberaţiile tale despre lucruri pe care nu le deţii. Nu încerca să pari fiţos, pentru că în dorinţa ta de a fii la înălţime, nu vei reuşi decât să provoci repulsie persoanelor din jurul tău.

3.    Eşti singurul responsabil pentru viaţa ta
Viaţa ta este tot ce contează. Îmi amintesc că obişnuiam să dau vina de fiecare dată pe câte cineva când mi se întâmpla ceva rău. „E de vină profa’ că am luat 5, e de vină mama că nu am ieşit afară la joacă, sunt de vină hainele că mi-am umplut şifonierul până la refuz şi nu reuşesc să păstrez curăţenia, e de vină vremea că am răcit, e de vină iubitul meu că ne-am certat, e de vină ....”, sunt câteva din probabil sutele de scuze pe care le folosim zilnic atunci când nu ne convine ceva. De fapt şi de drept, de vină suntem numai noi pentru acţiunile noastre. Tocmai de aceea e bine să ştii că în mâinile tale stă puterea de a lua singur decizii. Eşti singura persoană care poate face ceva cu propria viaţă, deci nu încerca să mai dai vina pe cineva vreodată.

4.    Fă fix ce îţi trece prin cap
Cine să te oprească? Cine e în măsură să îţi spună să nu sari în piscină dacă tu asta ai chef să faci? Nu mai ţineţi cont de părerile răutăcioşilor din jur. Majoritatea oamenilor frustraţi nu au altceva de făcut decât să bârfească. Ei şi ce? Ce îţi pasă ţie?
Fă fix ceea ce îţi trece prin cap în orice moment. Presupunând că eşti destul de raţional încât să îţi dai seama şi de consecinţele care ar putea apărea, nu te opri de la nimic ce ţi-ar putea face plăcere. Poate că îţi place să umblii gol prin parc, şi nici de data asta nu te opreşte nimeni să o faci, însă e posibil să te întorci acasă cu duba de poliţie nu pe jos aşa cum ai plecat, dar măcar ai făcut fix ce ai vrut tu!

5.    Nu te teme să îţi expui punctul de vedere
Nu îţi fie frică că cineva o să te condamne pentru punctul tău de vedere. Dacă ai ceva de spus, fă-o! Nu îţi înghiţi cuvintele de teamă că cineva nu va fi de acord cu tine. Dacă tu eşti de părere că roşiile sunt cele mai bune legume, nu de da înlături de la susţinerea propriei tale idei! Fii întotdeauna sigur pe tine şi nu lăsa pe nimeni şi nimic să schimbe acest fapt.

6.    Nu te contrazice atunci când nu ai dreptate
În zilele noastre discuţiile aprinse par a fi un stil de viaţă. Relaţiile perfecte se bazează pe contraziceri în discuţii interesante care să păstreze focul aprins. Doar că... nu e bine să arunci cu găleata plină cu apă peste focul arzător! Dacă o persoană vine cu argumente despre un fapt concret şi te înştiinţează că a luat cunoştinţă cu subiectul în cauză, nu e recomandat să fii penibil şi să te contrazici că ştii tu mai bine, mai ales dacă nu ai habar. Sunt foarte dese exemplele de acest fel şi cel mai bine ar fi să accepţi şi să recunoşti atunci când nu eşti perfect documentat.

7.    Nu te scuza în faţa nimănui pentru deciziile luate
De obicei părinţii îţi reproşează că nu ai urmat cursurile pe care şi-ar fi dorit să le urmerzi, prietenii că ţi-ai tuns părul prea scurt, iar iubiţii că ţi-ai ales un job greşit. Nu te scuza în faţa nimănui pentru deciziile pe care le-ai luat, în ceea ce priveşte viaţa şi persoana ta. Dacă instinctul tău a fost să decizi un lucru, atunci avem un punct pentru instinct! Nimeni nu are dreptul să îţi ceară explicaţii pentru ceea ce decizi tu cu propria ta viaţă şi de asemenea, nu eşti obligat să dai cuiva explicaţii despre deciziile tale.

8.    Nu încerca să te schimbi pentru cineva
Indiferent cine îţi cere asta, să nu o faci. Dacă îţi place să te culci la 12 noaptea, nu te gândi să îţi schimbi programul doar pentru că aşa îi place cuiva. Dacă îţi place să munceşti, nu te gândi vreodată să nu-ţi iei un job doar pentru că aşa vrea soţul tău. Nu te schimba pentru nimeni, dar nu numai pentru că vei fii un frustrat că nu poţi face lucrurile pe care îţi doreşti să le faci, ci pentru că nu vei rezista şi vei reveni la vechiurile obiceiuri. Dacă am învăţat ceva despre oameni, acel lucru e că ei nu pot fi schimbaţi niciodată. Lupul îşi schimbă blana, dar năravul ba!. Nici tu nu încerca să schimbi pe cineva, pentru că nu vei reuşi. Acceptă oamenii aşa cum sunt şi când le remarci defectele, pentru că fiecare om are defecte, aminteşte-ţi de toate bucuriile care ţi le oferă.

9.    Fii recunoscător pentru tot ceea ce ai, indiferent de ce ţi se întâmplă
Chiar dacă rămâi fără job, fără iubit, fără maşină sau te miri ce, fii recunoscător pentru tot ceea ce ai acumulat întreaga viaţă. Toate se întâmplă cu un scop, aşa că orice dezamăgire, pierdere sau bucurie, va adăuga la bagajul tău de experienţă o cantitate semnificativă de informaţii preţioase. Bucură-te pentru tot ceea ce ai la momentul actual şi vei avea parte de şi mai multe lucruri frumoase, chiar dacă ai pierdut ceva drag.

10.  Nu te opri niciodată din învăţat. Să fii curios înseamnă să fii inteligent!
Viaţa înseamnă un izvor nesecat de cunoaştere. Să te opreşti din a studia lucruri, să nu mai cauţi informaţii despre nimic, înseamnă îndobitocire. Setea de cunoaştere înseamnă inteligenţă. Nu spun să te apuci să citeşti manualele de matematică din clasa a treia, pe care le-ai urât atât de tare, ci să fii curios despre noile domenii care apar în societate. Zilnic apar noi gadget-uri despre care tu încă n-ai habar. Zilnic ies la suprafaţă cercetări şi rezultate ale unor studii care ne pot schimba viaţa în bine. Nu renunţa niciodată la informaţie şi vei avea astfel garanţia că vei rămâne un om deştept şi cunoscător.

11.  Când vrei ceva cere. Nimeni nu va ştii ce e în mintea ta.
Regulă de aur. În general femeile trec prin astfel de crize stupide! „Vai, mi-aş fi dorit atât de mult să primesc acea carte”. De unde Dumnezeu să cunoască bieţii oameni ce se ascunde în mintea ta? Când vom fi destul de avansaţi încât să ne citim gândurile unii altora, atunci ai tot dreptul să faci figuri. Însă până atunci, nu ai nicio scuză să te plângi dacă nu ai primit ceva!

 12.  Nu te poţi întoarce în trecut. 
Deci, să îţi pară rău pentru ce n-ai făcut, nu pentru ce ai făcut.
Să refuzi oportunităţi este o mare greşeală. Niciodată să nu îţi pară rău pentru ce ai făcut, ci pentru ceea ce n-ai făcut. Nu ai de unde să ştii ce îţi rezervă viitorul, iar când eşti pus în situaţia de a decide dacă să faci sau nu un lucru, fa-l fără ezitare. Dacă nu iese bine, ai încercat. Dacă ar fi ieşit bine şi nici măcar nu ai încercat, toată vina îţi aparţine.

13.  Nu da sfaturi acelora care nu îţi cer asta.
Nu încerca să faci bine oamenilor, nu toţi sunt la fel. Unora le place să fie diferiţi. Nu mai da sfaturi şi nu te enerva atunci când vezi că un om repetă aceleaşi greşeli. Înseamnă că le place să facă asta, pentru că aşa cum am zis şi mai sus, oamenii sunt responsabili pentru viaţa şi deciziile lor. Dacă cineva îţi cere un sfat şi nu e de acord cu acel sfat, nu i-l mai oferi a doua oară. Iar dacă nu ţi-l cere, nici nu te gândi să i-l oferi pentru că îţi va reproşa intervenţia ta binevoitoare!

Care este cel mai tare lucru pe care tu l-ai învăţat de la viaţă?




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Părerea ta contează !