marți, 5 iunie 2012

Prima femeie care a devenit director al CSAIL

Românca Daniela Rus este, din 23 mai, directorul CSAIL ( Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory) al renumitul institut MIT din America.
Ea este prima femeie care a ajuns la conducerea CSAIL,  cel mai mare laborator interdepartamental al MIT, având 900 de persoane organizate în 50 de grupuri de lucru, pe trei domenii mari: inteligenţa artificială, sisteme şi teorie. A fost director asociat al CSAIL pentru trei ani, între 2008 şi 2011, şi a fost co-director al Centrului CSAIL pentru Robotică din 2005. Ea conduce, de asemenea, CSAIL - laboratorul de distribuţie robotică.

Pe site-ul institutului, Daniela Rus este descrisă ca fiind „un cercetător în robotică renumit, cunoscut pentru performanţa în materie de cercetare şi de proiecte în materie programabilă şi robotică distributivă. Interesele sale de cercetare în robotică şi distribuţie de calcule mobile au condus la o serie de proiecte noi de transport, securitate, mediu de modelare şi de monitorizare, explorare subacvatica, şi agricultură”.

Daniela Rus are 48 de ani, a emigrat cu familia în SUA în anii ’80 şi şi-a dat doctoratul în Computer Science la Cornell University. Din 2003 activează la MIT, unde a ajutat la dezvoltarea a numeroşi roboţi, inclusiv unii capabili să facă grădinărit, să taie un tort aniversar sau să coacă prăjituri.

Ea propunea crearea unui „nisip inteligent” programabil, la care grăunţele să comunice între ele şi să poată forma diverse obiecte, după dorinţa utilizatorului. Proiectul este la început şi se pot crea doar forme geometrice relativ simple, însă e de aşteptat ca lucrurile să evolueze.

Printre atâtea ştiri defavorabile despre românii din Diaspora, rareori se aud şi poveştile de succes ale românilor care demonstrează  că poporul lor este unul format din oameni inteligenţi şi muncitori. Povestea Danielei Rus este una din cele de succes, care ne face să spunem cu mândrie că suntem români!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Părerea ta contează !