luni, 11 aprilie 2011

Ce sunt proteinele ?

Vom afla ce sunt proteinele și de ce sunt ele importante în alimentația noastră. Citește în umătoarele rânduri cele mai interesante lucruri despre proteine.

Proteinele sunt alcătuite din 22 de aminoacizi, care reprezintă “materia primă” din care se construiește organismul. Un aspect important de ținut minte este acela că proteinele sunt vitale pentru dezvoltarea și repararea țesuturilor din corp. Ele se mai folosesc în producția de hormoni, enzime, anticorpi, neurotransmițători și au o contribuție considerabilă la transportul substanțelor prin organism.

Atunci când consumăm proteine, este important să ținem cont atât de calitatea lor cât și de cantitatea pe care o ingerăm. Autoritățile recomandă să consumăm  proteine în jurul a 15 % din aportul total de calorii necesare unei zi.

Dacă proteinele sunt de calitate, un procent de 10 % din totalul caloriilor (cam 35 de grame de proteine pe zi) este de-ajuns pentru majoritatea oamenilor, excepție făcând femeile gravide, persoanele care urmează un program de recuperare după o intervenție chirurgicală și persoanele care fac un efort fizic foarte mare.

Proteinele de calitate (proteine care conțin un echilibru pefect de aminoacizi) sunt : ouăle, quinoa, soia, carnea alba, peștele și lintea.

Sursele de proteine de origine animală conțin o cantitate ridicată de grăsimi saturate de care organismul nostru nu are nevoie, pe când, proteinele vegetale, au și carbohidrați complecși benefici și nu produc aciditate la fel ca în cazul cărnii. Aciditatea excesivă poate determina pierderi de minerale, inclusiv de calciu, ceea ce ridică riscul de osteoporoză în rândul persoanelor care consumă frecvent carne.
Proteinele din legume ajută la neutralizarea acidității excesive și la o bună funcţionare a digestiei.


Referințe :
Rețeta sănătății perfecte – Patrick Holford, specialist în nutriție

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Părerea ta contează !